Sevgili adabelenliler
Bugüne kadar yaptığımız etkinliklerde genel olarak okulumuzun eski binaları, öğretmen lojmanları ve işliklerinin yeniden eğitim öğretime nasıl kazandırılabilir yada burası eğitim işlevi olan yeni bir projeye nasıl dönüştürebilir düşünceleri ile uğraştık ve uğraşıyoruz.
Bu konuda yaşanan süreçle ilgili bilgi ve düşüncelerimizisizlerle paylaşmak istiyoruz.
1. 14.03.2003 tarihinde, o zamanki Dernek yönetimimiz tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’mıza yapılan başvuruda, okul binalarımız ile 1800 dönümlük arazimizin boş, atıl, çürümeye terk edilmesinin verdiği üzüntü belirtilerek, bu güzel mekanların, içinde kültür- sanat merkezi ve eğitim müzesi de olan Türkiye öğretmenleri için bir huzur evi haline getirilmesi isteği dile getirilmiştir.
2. Aynı yazı, Aydın Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de iletilmiştir.
3.Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün Aydın Valiliği’ne gönderdiği 07/05 /2003 tarihli cevap yazısında, Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün 06/12 /1999 tarih ve 6356 sayılı yazısı da dikkate alınarak, derneğimizin talebine olumlu yaklaşılmış, okulumuz binalarının korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları olduğu ve bu binalara ilişkin her türlü uygulama öncesinde ilgili bakanlıklardan izin alınması halinde restore edilebileceği ifade edilmiştir.
4.26 Mart 2013 tarihinde milli eğitim bakanımız Nabi AVCI ile yaptığımız görüşmede okulumuz binalarının bugünkü görünümünü gösteren 30 dan fazla fotoğraf ile birlikte ilgili raporumuz dernek başkanımı Mustafa ÖZMEN tarafından sayın bakanımıza sunulmuştur..
Sevgili adabelenliler
Dernek olarak isteğimiz, Köy Enstitüleri zamanında yapılan ve 2000 yılına kadar da kullanılan, ancak şimdi sit alanı olan ve bakımsızlığa terk edilen 30 dolayındaki bu binaların tescillerin kaldırılmadan restore edilerek EĞİTİM MÜZESİ ya da öğretmenler için DİNLENME YERİ, HUZUR EVİ yapılmasıdır.
14 Mart 2015 günü okulumuzdaki geleneksel kuru fasulye pilav gününde dernek başkanımız Mustafa Özmen yaptığı konuşmada okulumuzun bu günkü yapısını yasal uygulamalar doğrultusunda bir öğrenme ve yaşam merkezine dönüştürecek eğitim amaçlı her türlü projeye katkıda bulunacağımızı Ortaklar öğretmen okullular(Adabelenliler) adına kamu oyuna duyurmuştur.
Sevgili adabelenliler
Şimdiki okul müdürümüz ve dernek yönetimimiz arasında değerlendirme görüşmeleri sürdürülmüş,bu çerçevede okulumuzun girişindeki tescilli binalardan olan öğretmen lojmanlarından dört tanesi Aydın milli eğitim müdürlüğünün oluşturduğu komisyon tarafından Restorasyon proğramına alınmıştır.
Bu binalardan üç tanesi okulumuzun müzesinin taşınıp sergileneceği bölümler ,bir tanesi de okulumuza gelecek ziyaretçiler için bir karşılama bölümü olacak şekilde tasarlanmaktadır. Bu konuda planlama ve proje çalışmaları yapılmış olup gerekli izinler alınarak restorasyon için süreç başlatılmıştır.
Bu süreçte görevli komisyon içinde Okulumuz mezunu bir arkadaşımızın bulunması bizleri ayrıca umutlandırmaktadır.
Okulumuz binalarının yeniden işlerlik kazandırılmasında ,mezunlarımızın görüş ve önerilerinin dikkate alınarak bu kültür mirasımıza sahip çıkılacağı inancımızı korumaktayız..
Bu konuda gerekli çalışmaların sürdürülmesini bekliyor, Ortaklar Öğretmen Okullular(Adabelenliler) Derneği olarak üzerimize düşen katkıyı vermeye hazır olduğumuzu saygılarımızla arz ederiz.
Ortaklar Öğretmen Okullular
(Adabelenliler) DerneğiYönetim Kurulu